Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη ερώτηση, και βλέπουμε...

Λέει κάποιος με αγανάκτηση γιατί σαφώς δεν του αρέσει και δεν τον εκφράζει αυτό που συμβαίνει: «Όλοι τον εαυτό τους σκέφτονται…».
Γιατί η επόμενη σκέψη που θα κάνει είναι: «Κι εγώ λοιπόν, μόνο τον εαυτό μου θα σκέφτομαι!» και όχι «Εγώ διαφέρω, μπορώ να σκέφτομαι τους άλλους και θα το αποδείξω έμπρακτα»;

6 σχόλια:

  1. Γιατί; Για πολλούς και διάφορους λόγους...

    Πρώτον γιατί είναι πολύ φυσικό. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι το ισχυρότερο. Αυτό, μαζί με το αμέσως επόμενο της διαιώνισης του είδους, καθορίζουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου.

    Δεύτερον γιατί (λόγω του πρώτου) στις Χριστιανικές τουλάχιστον κοινωνίες γίνεται πολύ πιο εύκολα αποδεκτό το "οφθαλμός αντί οφθαλμού" της Παλαιάς Διαθήκης από το "γύρνα και το άλλο μάγουλο" της Καινής.

    Τρίτον γιατί (επίσης λόγω του πρώτου) κανείς δε θέλει να είναι ή να αισθάνεται οτι είναι κορόιδο. Επομένως θα κοιτάξει να ανταποδώσει πράξεις και συμπεριφορές άλλων που τον πλήγωσαν ή "του την έφεραν" στο πολλαπλάσιο.

    Τέταρτον γιατί ο άνθρωπος είναι μιμητικό ζώο. Θα αντιγράψει πράξεις και συμπεριφορές που συνηθίζει το σύνολο, ακόμα κι αν αυτές δεν τον έχουν αγγίξει, μόνο και μόνο για να μη θεωρηθεί από τους άλλους υποδεέστερος και κατά συνέπεια απομονωθεί ή θεωρηθεί εύκολο θύμα.

    Θα μπορούσα ίσως να σκεφτώ κι άλλους, δευτερογενείς λόγους, αλλά γι αρχή καλά είναι ως εδώ... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος: Έτσι ακριβώς, κι είναι άλλα πολλά όπως λες κι εσύ...
    Κι αναρωτιέμαι, τι δουλειά έχω εγώ στον κόσμο τούτο; Χρόνια παλεύω, προσπαθώ ν' αποδείξω ότι είμαι διαφορετική, ότι σκέφτομαι τον άλλον πριν απ' τον εαυτό μου... με λόγια, με πράξεις...
    Τι έχω αποκομίσει; Μια θέση στο περιθώριο... που όμως είναι πολύ μικρό, για να χωρέσει να γράψω για τον δικό μου κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που στατιστικά υπάρχουν κι εκείνοι που θα πουν το δεύτερο. Ευτυχώς έστω και μειοψηφικά υπάρχουν όλες οι εκδοχές.

    μπές εδώ:http://anemondixtia.blogspot.com/2011/09/blog-post_23.html
    και συνέχισε..καθώς υπάρχει πάντα μια διαφορετική εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ρεγγίνα: Είπα κάποτε, πριν από μερικά χρόνια, να βάλω τον εαυτό μου μέσα στη δεύτερη εκδοχή. Πάλεψα, δούλεψα γι' αυτό με νύχια και με δόντια. Ειλικρινα δεν θα μπορούσε να υπαρξει πιο εύκολος τρόπος να σπάσω τα μούτρα μου και να βιώσω την πρώτη εκδοχή από τους άλλους σε όλο της το μεγαλείο!
    Και μετά λένε ό,τι δίνεις παίρνεις... Κουραφέξαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή αγωνιστική περίοδος και καλώς σε ξαναβρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Suspect: Περίοδος αγωνιστική μέχρι τελικής πτώσεως και καλώς μου ξανάρθες!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή